Dags för ”best of breed”?

Att bygga ett affärssystem kostar vansinnigt mycket pengar. Assar Bolin byggde Jeeves med 40 mannår. För INFOR (Intentia) spenderade 1996-2004 7,5 miljarder på M3, efterföljaren till Movex. Microsoft lägger fram 150 miljarder på att förnya Microsoft Dynamics framtill 2014. Det är omöjligt idag för en entreprenör att bygga ett komplett affärssystem för att kunna matcha Microsoft. Som det ser ut idag är det endast Oracle och SAP som kan konkurrera.

Möjligheten för entreprenören idag är istället att utveckla nischprogram som har betydligt större funktionalitet än motsvarande moduler i generella affärssystem. Vi kan även förvänta oss unika nischprodukter som in inte finns i traditionella affärssystem. Tex. Container styrning och frisörsbokningssystem. En sådan ansats gynnas av nya tekniska möjligheter som Web Services, SOA och molnet, som just underlättar ihopkopplingar till affärssystem.

Detta trodde jag redan i mitten på 1990 talet då objektorientering kom. Det skulle underlätta ett komponenttänkande som skulle underlätta ett ”best of breed” synsätt. Jag hade fel då. Då Client/server design kom så skulle databearbetningen kunna göras i skilda hårdvaror. Ja hade fel även då. Nu är det dags att ha fel igen……..

Sören Janstål

Data Research DPU