Snart finns bara molnbaserade affärssystem. Men när är det rätt läge att flytta?

aaeaaqaaaaaaaamdaaaajdjlmzixnjjhlwvinmutngu1ms1howi4ltuzyzfmzmuxy2zjyw

av Michael Nadeau

Alla affärssystem flyttar förr eller senare upp i molnet, det är experterna eniga om. Frågan är när – och hur – kunderna ska göra flytten.

För bara några år sedan sågs affärssystem i molnet med skepsis, särskilt av stora företag som investerat mycket i sina installerade system. Idag är det annat ljud i skällan, när både it- och affärsledning har sett vad molnet kan göra och erbjuda.

Molnbaserade erp-plattformar levererar idag it-stöd för alla företagets kärnprocesser – ekonomi, hr och försörjningskedja – som tjänster på internet istället för lokala program.

Marknadsledande SAP och Oracle medger att få kunder installerar nya system i egna datahallar. Analyshuset Gartner spår att molnet kommer att vara standardvalet för mjukvara år 2020. Tecknen är tydliga: Molnets tid är kommen, egna erp-installationer är på väg att bli legacy.

– Med affärssystemet i molnet kan du styra om it-resurserna till sådant som adderar värde, säger Gartner-analytikern Mike Guay.

Fördelarna med molnbaserat affärssystem har visat sig vara flera. De mest uppenbara, som man såg först, är att det går snabbare att rulla ut, att alla alltid har den senaste versionen, att det behövs mindre support i huset och att prissättningen är enklare. Dessutom är molnlösnin­garna numera – ofta – lättare att använda, mobilanpassade, smidigare att integrera med externa datakällor samt i framkant vad gäller tekniken, exempelvis har de mest uppdaterade systemen funktioner för IoT och maskininlärning.

Nackdelarna är inte lika lätta att peka på. Till och med oron för säkerheten verkar ha tonats ned och ersattts av tillit till molnet.

Michael Nadeau

Läs hela artikeln: Klicka här!